Ro   En  

Hackathonul din Soroca şi-a ales echipele finaliste21-22 noiembrie 2015. Incubatorul de afaceri din Soroca a găzduit primul Hackathon din cele trei preconizate pentru actuala ediţie, în cadrul Proiectului ”Promovarea Antreprenoriatului în Localitățile Rurale”.

 

La eveniment au participat în total 75 de tineri din mediul rural care doresc să iniţieze o afacere sau să o dezvolte pe cea existentă. Dintre ei, 50 au acceptat provocarea şi au intrat în competiţie. Concurenţii, grupaţi în 14 echipe, au participat timp de două zile la un veritabil maraton de instruiri, facilitat de experţi BCI, ODIMM, ENTRANSE şi CIVITTA Estonia.

 

În prima zi, concurenţii au audiat prezentările facilitatorilor şi s-au implicat în rezolvarea exerciţiilor practice privind aplicarea metodologiei Lean Business Canvas, folosirea instrumentelor de prezentare a ideii de afaceri, identificarea segmentelor de clienţi şi stabilirea Produsului Minim Viabil.

 

Pentru a doua zi, concurenţii au avut de finalizat modelul de afacere, structura costurilor şi veniturilor şi de identificat canalele de promovare a mărfurilor.

 

După deliberare, juriul a anunţat că la această etapă a concursului au fost selectate următoarele 5 echipe: “Pentru tine” (creperie), “Milk Nord” (mini fabrică de prelucrare a laptelui), “Jump Up” (fitness), „Sor Tur” (agenţie turistică) şi „BIS” (servicii interactive).

 

Totodată, juriul a decis să includă compania “Lefrucom” în programul de mentorat al proiectului, pentru a o ajuta să se dezvolte.

 

Echipele selectate vor beneficia timp de 6 luni de sprijin în dezvoltarea afacerilor din partea incubatorului de afaceri Soroca, precum şi din partea unei echipe de mentori locali şi internaţionali.

 

Următorul Hackathon va avea loc pe 28-29 noiembrie la Nisporeni.

 

Hackathonul reprezintă un maraton prin care se urmăreşte descoperirea, susținerea și promovarea tinerilor care pot să gestioneze o afacere de succes în localitatea lor de baștină, în diferite domenii, la alegerea lor.

 

Amintim că Proiectul “Promovarea Antreprenoriatului în Localitățile Rurale” este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei, prin intermediul Fondului de Asistență Umanitară și de Dezvoltare, şi implementat, în perioada august 2015 – iunie 2016, de Compania de Consultanţă “Business Consulting Institute” (BCI), în parteneriat cu Organizaţia de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) şi CIVITTA Estonia.

 

Persoană de contact - Ana Mardare

Telefon: (+373 22) 85 50 80

E-mail: ana.mardare@bci.md

23.11.15