Ro   En  

Conferinţa Internaţională „Descentralizare şi Dezvoltarea Autonomiei Locale: Modele Europene de succes pentru Republica Moldova”În perioada 12-14 decembrie 2011, Business Consulting Institute  în parteneriat cu Fundaţia PAUCI (Polonia) şi Corporate & Public Management Consulting Group (Letonia), cu suportul PNUD Moldova şi al Programului Est Est: Parteneriat fără Frontiere al Fundaţiei Soros-Moldova, organizează vizita de studiu în Republica Moldova a reprezentanţilor administraţiei publice şi a experţilor în administraţie publică din  Letonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi România, în proiectul „Modele de reforme în descentralizare şi autonomie locală”. În cadrul vizitei, pe 13-14 decembrie,  oaspeţii vor participa la Conferinţa Internaţională „Descentralizare şi Dezvoltarea Autonomiei Locale: Modele europene de succes pentru Republica Moldova”, care se va desfăşura în Sala de Conferinţe a Palatului Republicii (str. Maria Cebotari, Nr.16, municipiul Chişinău).    

 

Scopul vizitei de studiu şi al conferinţei este discutarea problemelor actuale ale descentralizării, cunoaşterea experienţei şi a practicilor de succes acumulate în Letonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi România, oferirea unor soluţii şi modele în realizarea reformei de descentralizare în Moldova.     

 

Astăzi, 12 decembrie, oaspeţii vor merge, după întrevederile de la Guvern, într-o vizită în raionul Ştefan-Vodă, unde se vor întâlni cu autorităţile raionului. La conferinţă sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale din Moldova, ai ONG-urilor şi experţi în administraţia locală.   

 

Descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale este una din priorităţile actualei guvernări. Principalul scop al descentralizării este să ofere servicii publice de o mai bună calitate, la un preţ redus, concomitent cu modernizarea structurilor care furnizează aceste servicii. Acţiunile de descentralizare de până acum au fost sporadice şi nesistematice, urmând mai degrabă anumite condiţionări externe şi mai puţin un obiectiv strategic de reformare politică a statului şi a societăţii.


Descentralizarea nu este un scop în sine, ci o metodă de a furniza servicii publice mai eficiente, apropierea deciziei administrative de cetăţean şi luarea unor decizii adaptate la nevoile lui. Descentralizarea înseamnă transferul competenţelor şi al resurselor financiare de la autoritatea centrală către autorităţile locale, precum şi crearea cadrului legislativ adecvat. O serie întreagă de servicii publice (învăţământul preuniversitar, asistenţa socială, alimentarea cu apă şi infrastructura rutieră) sunt furnizate mai eficient la nivel local, unde autorităţile sunt mai aproape de oameni şi cunosc mai bine problemele cetăţenilor.  

 

Pentru informaţii suplimentare cu privire la conferinţă sau la proiectul în cadrul căruia se desfăşoară aceasta, vă rugăm să contactaţi Business Consulting Institute, număr de telefon 855 080, e-mail office@bci.md sau să accesaţi site-ul oficial al BCI, www.bci.md.   

12.12.11