Ro   En  

Cum a ajuns un tânar de 21 de ani să înființeze un autoservice pentru mașini de mare tonaj?“Înainte de a iniția o afacere trebuie să analizați toate aspectele pentru a vedea dacă aceasta va avea sau nu sorți de izbândă. Dacă sunteți încrezuți că afacerea va fi profitabilă, acționați fără întârziere și cu mult curaj”. Acesta este sfatul tânărului antreprenor Ion Durnea către toți cei care dosesc să se lanseze în afaceri.

 

Ion Durnea are doar 21 de ani și este din Rezina. Povestea lui de succes începe cât se poate de banal, dar felul în care a știut să o dezvolte îl face pe acest tânăr să merite toate cuvintele de laudă. Fiind student la facultatea de Marketing și Logistică de la ASEM, el mergea des în timpul vacanțelor la țară, unde îl ajuta pe unchiul său care era șofer de camion. „Aflându-mă zi de zi alături de șoferi și discutând adesea cu ei, m-am gândit cum ar fi să deschid un autoservice de care ei aveau foarte mare nevoie”, își amintește tânărul.

 

Ideea îl acaparase atât de mult, încât Ion începuse să vizualizeze până în cele mai mici detalii cum va arăta autoservice-ul său, unde va fi amplasat, câți angajați va avea și cum vor decurge lucrările de reparație. Apoi a venit și momentul acela când, după lungi și insistente căutări, viitorul antreprenor a întrezărit soluția pentru a-și pune afacerea pe picioare. Într-o zi, fiind la Incubatorul de afaceri din Rezina, a aflat despre concursul de granturi din cadrul Proiectului de abilitare în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Având deja ideea afacerii în minte, Ion s-a interesat despre condițiile concursului, și-a făcut un plan, și-a pregătit toate actele necesare și a aplicat.

 

După ce a fost admis în concurs, Ion a participat activ la toate sesiunile de instruire organizate în cadrul proiectului, beneficiind totodată și de consltanță calificată din partea mentorilor BCI, Liviu Andriuță și Pancho Valceanov. În cele din urmă, planul său de afacere a fost evaluat ca fiind viabil, iar Ion s-a numărat printre câștigătorii concursului. Suma grantului pe care l-a primit din partea Uniunii Europene a fost de circa 14 000 de euro. Banii au fost investiți în procurarea utilajelor și a instrumentelor necesare petru efectuarea diverselor tipuri de reparații a camioanelor. În 5 luni, au fost construite încăperile de lucru, iar utilajele au fost procurate și instalate.

 

Astfel, la Rezina a apărut un autoservice modern, care oferă servicii de reparație a mașinilor de mare tonaj. Întreprinderea este deja pe profit. Managerul acestei afaceri, tânărul Ion Durnea, a creat șase locuri noi de muncă și are planuri ambițioase de extindere.

 

Proiectul de abilitare în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului a fost lansat acum doi ani cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Proiectul se desfăşoară în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” şi este implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Business Consulting Institute și Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol. În total, 70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de granturi UE pentru a se lansa în afaceri. Aceste afaceri au generat sute de locuri noi de muncă. A fost lansată o platformă on-line de cooperare și s-au încheiat un număr impunător de contacte de afaceri între antreprenorii de pe ambele maluri.

31.01.17