Ro   En  

Activiști civici și jurnaliști din cinci localități au fost instruiți într-un proiect moldo-lituaniano-ucrainean implementat în Moldova de BCI



În zilele de 30 iulie – 1 august Business Consulting Institute a organizat un curs de instruire a bloggerilor, activiștilor civici și ziariștilor locali în vederea sporirii abilităților de comunicare, combaterea dezinformării și tehnici de sensibilizare a unui număr cât mai mare de beneficiari ai proiectelor implementate. 

Cei 12 cursanți, reprezentanți ai societății civile din Soroca, Bălți, Ungheni, Sângerei și Chișinău au făcut cunoștință cu bazele jurnalismului. Ei au aflat care sunt genurile principale ale jurnalismului și cum se scrie o știre pentru ca să răspundă la întrebările importante: Cine, ce, când, unde, de ce și cum a făcut?  Tinerii jurnaliști și activiști civici au fost interesați în special despre cum să scrie astfel încât mesajele lor să ajungă la un număr cât mai larg de oameni.

O altă parte a instruirii s-a referit la combaterea dezinformării, manipulării și a știrilor false. Fiind una dintre cele mai complexe probleme ale actuale la nivel global, știrile false sau fake news sunt una din piedicile principale în calea dezvoltării spiritului civic. Pentru a avea o atitudine civică, oamenii trebuie să fie informați corect despre problemele  din societate pentru ca să găsească soluții în depășirea lor.

O altă parte a cursului, care a urmat în următoarele trei zile, a conținut lecții teoretice și practice privind filmarea și montarea știrilor și materialelor video. În calitate de traineri au fost experimentatul jurnalist Dorin Scobioală și cameramanul Denis Tcaci.

În virtutea activității lor, activiștii civici trebuie să fie pregătiți în permanență să surprindă în imagini sau filmulețe video ilegalitățile sau încălcările care se produc. Pornind de la acest considerent, trainerii i-au învățat pe cursanți cum să filmeze profesionist o știre chiar cu telefonul mobil.  În mare parte, tehnicile de filmare sunt aceleași fie că filmezi cu o cameră profesionistă, fie că filmezi cu telefonul mobil. Urmează montarea și postarea știrii, redarea ei astfel încât să capteze interesul și să sensibilizeze cât mai mulți oameni.

În cadrul proiectului, urmează o serie de seminare tematice și instruiri pentru un număr mai mare de activiști din cele patru localități, de unde provin participanții la curs.

Instruirea activiștilor civici iface parte din ,,Programul de susținere a emancipării pentru tinerii jurnaliști și activiști civici din Ucraina și Republica Moldova „NEW MEDIA”  finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania. Programul este implementat de Universitatea din Vilnius (Lituania) împreună cu Business Consulting Institute (Moldova) și Fundația pentru Drepturile Omului (Ucraina).

19.08.20