Ro   En  

O studentă s-a apucat de copt pâine pentru tot satul



Se numește Doina Roscot, are 22 ani și este din s. Taraclia, r. Căușeni. Până nu demult, la studii fiind, își căuta un loc de muncă pentru a se întreține. Acum este antreprenoare cu actele în regulă.

 

Doina visa într-adevăr la o afacere proprie, dar nici nu bănuia că visul ei se va împlini așa de curând. Totul a început de la o informație pe care a aflat-o întâmplător de la una din cunoștințele sale. Era vorba despre posibilitatea de a participa la un concurs de granturi pentru abilitarea în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Doina nu a stat prea mult pe gânduri și a hotărât să-și încerce norocul. Mai ales că avea deja o idee de afacere în minte. Se gândea să deschidă o brutărie în sat.

 

“Când am aflat de concurs, mi-am zis că, dacă îmi surâde norocul, voi deschide o brutărie. Un prieten de-al familiei noastre din altă localitate are brutărie, iar eu mergând la ei în vizită, mi-a apărut această dorință de a crea o brutarie în satul meu natal, mai ales că satul are această nevoie”, își amintește tânăra antreprenoare.

 

Doina s-a înscris în concurs, iar planul de afacere l-a definitivat împreună cu experții companiei de consultanță „Business Consulting Institute”. După ce a trecut toate etapele concursului, timp în care a beneficiat și de instruiri de calitate în ceea ce privește lansarea și gestionarea unei afaceri, Doina Roscot s-a numărat printre câștigătorii concursului, intrând în posesia unui grant de 10630 euro. Grantul a fost acordat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

 

Grantul a fost investit în procurarea unui malaxor și cuptor electric. Dar pentru lansarea propriu-zisă a afacerii a fost nevoie de ceva timp, cam șase luni a durat perfectarea tuturor documentelor, obținerea autorizărilor și conectarea brutăriei la rețeaua electrică. Doina spune că fără acest suport financiar din partea UE ar fi fost imposibil să-și deschidă afacerea. Acum este mândră de ea, pentru că poate produce și comercializa pentru sătenii ei pâine, chifle, colaci și alte produse de panificație, toate pregătite ca la mama acasă.

 

Întreprinderea are 3 angajati, cu posibilitate de extindere, pentru ca în viitorul apropiat Doina are de gând să facă noi investiții pentru procurarea de noi utilaje, inclusiv utilaj de taiat și ambalat painea. Astfel profitul intreprinderii va crește, iar cerințele populației vor fi satisfăcute pe deplin.

 

Doina Roscot îi sfătuiește ce cei care au curaj să se lanseze în afaceri să apeleze la un grant european, pentru că e un ajutor bun și sigur pentru a-și duce la îndeplinire visul.

08.02.17