Ro   En  

Războiul economic și costurile independenței noastreRusia ne-a declarat război. Război mediatic. Un război rece. Un război economic. Premierul  rus le-a cerut recent membrilor guvernului decizii urgente pentru a pedepsi Moldova. Acțiunea vine ca răspuns la semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

 

Așa cum  era de așteptat, sancțiunile iau amploare. Chiar in ziua ratificării Acordului de Asociere  de către Parlamentul RM, autoritățile ruse au decis interzicerea exportului unor produse din carne din Moldova. Rospotrebnadzor a anunţat că din toamnă Moldova va trece la certificatele veterinare impuse de Uniunea Vamală. De asemenea, se vor ”justifica” interdicțiile pentru exportul merelor și fructelor. Se va înăspri regimul de migrație.

Formal, aceste măsuri sunt pentru apărarea pieței rusești de reexportul producției europene prin marca mărfurilor moldovenești. Dar este greu de crezut că o țară atât de mare, care importă 80% din mărfurile de consum,  se teme de  exporturile moldovenești. În realitate, sancțiunile vin să discrediteze actuala guvernare în fața propriilor alegători.

 

Paradoxal, dar o analiză preliminară arată că sancțiunile rusești vor afecta într-o mare măsură însăși populația rusă. Suntem, într-adevăr, un stat cu o populație multietnică, în care rușii sunt, din punct de vedere numeric, a doua minoritate națională după ucraineni. Peste 30% din populație consideră limba rusă limbă maternă. În economia Moldovei predomină capitalul privat.  Investitorii ruşi, dacă luăm în considerare și regiunea Transnistria, sunt cei mai numeroşi  și cei mai influenți, deținând controlul în principalele sectoare ale economiei naționale.  

 

Aproape ¾ din fabricile de vin sunt ale rușilor. Peste 70% din sectorul bancar este controlat de capitalul rus. Mai mult de 90% din producția de energie electrică aparține Rusiei.  Toată infrastructura magistralelor de gazoducte am dăruit-o Gazpromului. Companiile rusești controlează și piața petrolieră. Unicul Aeroport internațional este concesionat rușilor pentru 49 de ani. Părți importante din ceea ce a mai rămas din industria națională, de asemenea, au fost acaparate de ruși. Astfel, introducerea sancțiunilor economice va afecta direct patronii si angajații acestor companii cu capital preponderent rus, care, de regulă, sunt orientate spre piața estică.

 

Nu sunt un rusofob. Respect poporul rus și cultura sa. Am făcut studii postuniversitare la Moscova. Am susținut teza de doctor la o instituție prestigioasă din Rusia. Am rude care locuiesc în Rusia și prieteni de naționalitate rusă.

 

Însă abia acum, după 20 de ani de la destrămarea imperiului sovietic, vedem care este costul greșelilor strategice ale guvernelor, care au permis această supra-penetrare a capitalului rusesc, controlul asupra economiei naționale punând în pericol securitatea economică și, în ultimă instanță, subminând independența noastră. Vin cu un singur exemplu – cel al Gazpromului. La sfârșitul anilor 90 am fost implicat în restructurarea și reorganizarea acestui sector. Când am venit cu propunerea de a nu permite Gazpromului să dețină 50% plus o acțiune în capitalul social al Moldovagaz, mi s-a spus că nu știu istoria și geografia. Nici nu știu de unde vin gazele.  Când i-am atenționat că această "contribuţie proprie" a Gazpromului în capitalul social, egală cu valoarea magistralelor de tranzit spre Europa - transferate cu generozitate de guvernanţi contra datoriilor din perioada tranziţiei sălbatice, este subevaluată cu 100 de milioane de dolari, mi s-a ordonat să nu mă ocup mai mult de sectorul energetic.

 

Desigur că acestea s-au făcut nu doar din cauza unor greșeli întâmplătoare sau neintenționat. Rusia a știut cum să răsplătească serviciile generoase. Cunoaștem cel puțin opt (!)  persoane care au ocupat funcții de stat înalte în Moldova, ulterior obținând joburi bine plătite în transnaționalele rusești.    

 

Se ştie ca greşelile politice nu pot fi reparate. A venit timpul sa plătim pentru ele. Impactul sancțiunilor rusești nu este de neglijat.  Sancțiunile pot afecta considerabil competitivitatea mărfurilor naţionale pe piaţa internă şi externă. Guvernul trebuie să evalueze scenariile posibile și să aplice politici adecvate.  Unele au demarat deja, dintre care şi cea de construcție a gazoductului Iași-Ungheni. Trebuie sa sprijinim exporturile. Indiferent de originea capitalului. Să intensificăm acțiunile legate de conservarea şi economisirea energiei. Pe ambele maluri ale Nistrului. Trebuie să mobilizăm societatea, pentru ca integrarea europeană să fie suportabilă și benefică pentru toată populația. Indiferent de naționalitate. Acestea vor fi costurile independenţei noastre.

 

Mihai Roşcovan

01.08.14