Ro   En  

Vizită de studiu în Polonia. Cooperarea polono-germană în proiectele europene transfrontaliereAutorităţile publice locale şi instituţiile non-guvernamentale din Republica Moldova au avut prilejul să participe, în perioada 14-19 septembrie, la o vizită de studiu în regiunea transfrontalieră polono-germană. Aceasta a avut loc în cadrul proiectului “Instruirea comunităţilor locale din Republica Moldova pentru utilizarea eficientă a fondurilor programelor europene de cooperare transfrontalieră". Proiectul este sprijinit financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei şi este implementat de Business Consulting Institute, în parteneriat cu Fundaţia PAUCI.

 

Scopul vizitei de studiu a fost preluarea experienţei Poloniei în atragerea fondurilor europene şi implementarea diferitor proiecte. 


Vizita de studiu a început în oraşul Zielona Gora, unde oaspeţii au luat cunoştinţă de rezultatele proiectului „Revenirea la viaţă a parcurilor istorice din Centrul Europei, a Parcurilor Piastowski şi Branitzer”.                          

 

În următoarele zile au fost vizitate mai multe localităţi poloneze. În oraşul Nova Sul a fost implementat proiectul „Odra pentru turişti - dezvoltarea turismului pe apă în regiunile transfrontaliere. Lunca mijlocie a râului Odra”. În cadrul acestuia, a fost amenajată lunca râului, în porţiunea din Nova Sul, au fost construite o faleză şi baraje - pentru evitarea inundaţiilor, a fost creat un mic port pentru proprietarii de ambarcaţiuni, iar pentru turişti au fost construite două vapoare. Tot la Nova Sul a fost vizitat parcul cu cei mai mari spiriduşi din lume, care depăşesc 5 metri înălţime şi sunt incluşi în Cartea Recordurilor Guinness.       

 

În Parcul ştiinţifico-tehnologic din Novii Kiselin s-a vorbit despre folosirea raţională a energiei verzi, despre autobuzul electric ce va fi construit şi care va fi alimentat cu energie regenerabilă.

 

La Slubice a fost vizitată o grădiniţă polono-germană, renovată în proiectul „Învăţămînt fără frontiere – crearea infrastructurii sistemului de învăţămînt preşcolar polono-german”.

 

Una din cele mai atractive destinaţii a fost oraşul Szczecin, unde se realizează proiectul „Participarea locuitorilor în reciclarea deşeurilor” şi a fost creat un punct de colectare a deşeurilor sortate de cetăţeni. Tot la Szczecin a fost întreprinsă o vizită la Staţia Sanitaro-epidemiologică, unde s-a discutat despre igiena şi siguranţa produselor alimentare.

 

Alte destinaţii au fost Universitatea Viadrina din oraşul Frankfurt pe Odra, Centrul Regional de Salvare din Vitniţa, la acesta din urmă fiind angajaţi voluntari din oraş.

23.09.14