În perioada 23-24 septembrie curent, la Iași a avut loc Conferința de bune practici a profesorilor din Republica Moldova și România, organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, ca partener în cadrul proiectului transfrontalier „ACCES DIRECT LA STUDENȚI”.
La Conferință au participat profesori din colegii din Republica Moldova, profesori din colegiile tehnologice din Iași, Vaslui și Botoșani, precum și cadre didactice ale Universității Tehnice ‘’Gheorghe Asachi’’ din Iași.
În cadrul evenimentului, participanții au făcut un schimb de bune practici pe care le-au realizat în domeniul învățământului profesional-tehnic. În prezentările lor, profesorii de la colegiile partenere din Republica Moldova au menționat, ca beneficii directe, inițierea celor 600 de elevi în tainele ingineriei, stabilirea relațiilor de colaborare cu instituții de învățământ din România, promovarea imaginii colegiilor pe care le reprezintă, ghidarea în carieră și stimularea elevilor și absolvenților să-și continue cariera în domeniul ingineriei, valorificând oportunitățile oferite de Universitatea Tehnică din Iași.
Profesorii din R. Moldova au adus cu ei mesaje de gratitudine din partea elevilor, în care aceștia spun că proiectul i-a ajutat să facă un pas important în dezvoltarea carierei.
Liviu Andriuță, coordonator de proiect și director executiv BCI, a menționat că atât Conferința de bune practici, cât și celelalte activitățile ale proiectului converg spre un rezultat notoriu: crearea unui cadru interinstituțional care să contribuie la dezvoltarea resursei umane și a capacității de cooperare transfrontalieră între instituțiile de învățământ din cele două țări, prin mobilitatea personalului.
Proiectul „ACCES DIRECT LA STUDENȚI ”este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020 și a fost implementat în perioada 01.10.2020 – 31.10.2022 de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, în parteneriat cu Asociația Centrul Regional pentru Integrare Socială Nord-Est, sub coordonarea organizației Business Consulting Institute din Chișinău.
Obiectivul declarat și atins al proiectului a fost acela de creștere a accesului la programe educaționale de calitate prin cooperarea dintre instituțiile de învățământ și sprijinirea a 600 de elevi din clasele de învățământ terțiar non-universitar din Republica Moldova în dezvoltarea lor socio-profesională, pentru a crește șansa în construirea unei cariere în domeniul ingineriei, cu un impact asupra îmbunătățirii calității vieții tinerilor.
Pentru mai multe detalii, accesați link-ul cu comunicatul de presă: