Ro   En  

Bugetarea de performanţă: practici poloneze pentru administraţia locală din Moldova
Business Consulting Institute şi Fundaţia PAUCI organizează, în perioada 9-13 septembrie 2012, o vizită de studiu în Polonia, în cadrul proiectului "Suport pentru sistemul de bugetare pe bază de performanţă în cadrul autonomiilor locale din Moldova", finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei prin programul Polish Aid 2012.


Programul se adresează reprezentanţilor administraţiei publice locale cu responsabilităţi în domeniul finanţelor şi consultanţilor financiari. Aceasta va fi o vizită comună, participanţii din Moldova – reprezentanţii Ministerului Finanţelor, ai autorităţilor publice locale din Călăraşi, Soroca, Orhei şi regiunea transnistreană, urmând să se întâlnească la Cracovia şi Varşovia cu membri ai administraţiei locale ucrainene şi alţi experţi financiari, beneficiari ai proiectului “Bugetele de performanţă în Cherkasy şi Vinnitsa - suport pentru buna guvernare şi transparenţă financiară în cadrul autonomiilor locale din Ucraina”, finanţat de Comisia Europeană. 


Vizita de studiu le va permite acestora să cunoască sistemul bugetar al oraşului Cracovia şi experienţa municipiului în domeniul bugetării de performanţă, precum şi sistemul de transport public şi gestionarea  spaţiilor verzi.


La Varşovia, participanţii vor merge la Ministerul Finanţelor, unde le vor fi prezentate bugetele de performanţă, în calitate de element al reformei finanţelor publice din Polonia, şi descentralizarea finanţelor publice în Polonia. Aceştia vor face o vizită şi la Biroul municipal pentru planificarea bugetului, unde vor asista la o prezentare despre experienţa Varşoviei la capitolul bugetării de performanţă. 


Proiectul “Suport pentru sistemul de bugetare pe bază de performanţă în cadrul autonomiilor locale din Moldova” va susţine reforma finanţelor publice locale din Moldova, având drept scop introducerea bugetului de performanţă în administraţia publică locală. Proiectul continuă activităţile desfăşurate de PAUCI şi Business Consulting Institute în vederea adoptării bugetării pe bază de performanţă în Moldova şi corespunde obiectivelor de implementare a bugetului de performanţă, în contextul actualei reforme de descentralizare. Proiectele implementate în Moldova urmează exemplul şi experienţa Cracoviei, primul oraş polonez care a adoptat bugetul de performanţă, în anul 1994.   

10.09.12