Ro   En  

ISTORIE DE SUCCES // Cristina Boicu: ,,Totul este în mâinile voastre!”Câţi dintre voi îşi doresc să se alimenteze sănătos? Cristina Boicu din satul Teliţa, r. Anenii Noi şi-a dorit foarte mult acest lucru, ceea ce a şi motivat-o să se gândească serios la iniţierea unui afaceri 100 % ecologice. Când a descoperit un concurs de granturi pe o reţea de socializare, nu a stat mult pe gânduri şi şi-a materializat dorinţa. Este vorba de concursul de granturi din cadrul proiectului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de Business Consulting Institute.

 

Cristina şi familia sa se alimentează corect, dar a observat că produsele ecologice nu prea sunt accesibile pe piaţă, aşadar a pus pe roate o afacere ce constă în cultivarea legumelor în sol protejat, care generează doar produse organice şi nutritive.

 

Cu suma de 225 000 lei, alocată ca grant din partea UE, a procurat două sere cu suprafaţa de 540 m², valoarea cărora constituie 233 000 lei, iar lucrurile nu s-au oprit aici. În următoarele două luni au fost instalate serele şi a fost cultivat răsadul. “Am avut parte şi de unele provocări, însă le-am depăşit cu uşurinţă datorită suportului informaţional oferit de persoanele specializate în domeniu”, spune tânăra.

 

Secretul unei afaceri de succes constă în susţinerea necondiţionată a celor dragi, dar şi a celor calificaţi în domeniu. Două persoane cărora Cristina le este profund recunoscătoare sunt, în primul rând, soţul, care se implică foarte mult în tot ceea ce ţine de această afacere, dar şi mentorul Ludmila  Stihi, recomandat de BCI, care o consiliază ori de câte ori are nevoie.

 

Afacerea Cristinei nu are nevoie de angajaţi permanenţi, aşa cum, împreună cu soţul, reuşeşte să se ocupe de sere, însă asigură locuri de muncă sezoniere pentru recoltarea legumelor.

 

La moment, legumele se află în perioada de maturitate la nivel de 80 %,  dar spre sfârşitul lunii iunie, Cristina speră să culeagă primele roade.

 

După frumoasa experienţă pe care a trăit-o, Cristina îşi doreşte ca povestea ei să inspire cât mai mulţi tineri creativi şi dornici de muncă. ,,Sunt sigură că mulţi tineri au idei şi doresc să-şi creeze propria afacere, însă le este frică. Nu lăsaţi frica să vă stea în cale şi nu renunţaţi la visuri, pentru că totul este în mâinile voastre”.

10.06.16