Ro   En  

La CdM s-a discutat despre piețele agroalimentare din ChișinăuO nouă întrunire a Clubului de dezbateri „Chișinăul de Mâine” (CdM) a avut loc la sediul Institutului de Dezvoltare Urbană. De această dată, subectul central al discuțiilor l-a constituit situația piețelor agroalimentare din capitală. O prezentare la temă a fost făcută de Pancho Valceanov, director al Institutului de Rezolvare a Conflictelor INRECO.


În Chișinău, din cele 43 de piețe comerciale, doar 4 sunt agroalimentare. Cele mai solicitate sunt piața centrală și piata de la Ciocana. Piețele agroalimentare oferă comercianților 10.000 de locuri de comerț, iar prețul unui loc variază de la 15 la 100 de lei pe zi.

 

Toate piețele din Chișinău, cu excepția celei centrale, sunt proprietate privată și, chiar dacă piața centrală este proprietate municipală, peste 80 la sută din terenul și imobilele ei sunt, de asemenea, privatizate.

 

Proprietarii piețelor aproape că nu investesc nimic, dar venitul lor total este estimat la 500.000 de lei pe zi, 15 000 000 de lei pe lună sau 180.000.000 de lei pe an.

 

Accesul transportului spre piețele agroalimentare este practic imposibil. În afară de piața de la Ciocana, celelalte piețe nu au parcări amenajate, iar aglomerațiile din preajma lor sunt sufocante atât pentru cumpărători, cât și pentru participanții la traficul rutier.

 

Piețele agroalimentare nu au laboratoare de analiză pentru fructe și legume, fapt ce afectează securitatea alimentară a cetățenilor.

 

Piețele comerciale din Chișinău sunt controlate de politicieni. Ideea de a privatiza piețele în beneficiul unor șmecheri este păguboasă.

 

Accesul producătorilor autohtoni în piețele din capitală este limitat. Chiar dacă în Moldova există fructe și legume din abundență, în piețele agroalimentare predomină uneori fructe și legume importate din alte țări. Aceste importuri trebuie taxate dur.

 

Primăria se face responsabilă de situația dezastruoasă din piețele agroalimentare. Ea trebuie să creeze toate condițiile necesare pentru producătorii autohtoni și să le mulțumească pentru faptul că îi hrănește pe orașeni. În acest sens, există modele europene demne de urmat. De exemplu, Olanda. Acolo municipalitatea le oferă periodic fermierilor din provincie spații improvizate în orașe pentru a-și vinde producția, iar la sfârșitul zilei spațiile respective redevin zone de promenadă și agrement.

 

Dezbaterile pe acest subiect vor continua și la ședința următoare a CdM, care va fi anunțată ulterior.

13.09.17