Ro   En  

Sub îndrumarea BCI Încă două localități din apropierea Chișinăului au demarat procedurile de actualizare a strategiilor de dezvoltare



Comuna Coșnița, centrul administrativ temporar al raionului Dubăsari este o localitate familiarizată cu implementarea a mai multor tipuri de proiecte, atât pentru business cât și de dezvoltare comunitară. În aceeași situație este și satul Budești din municipiul Chișinău.

Ambele localități au strategii de dezvoltare socio-economică, elaborate relativ recent, care trebuie însă actualizate. Actualizarea sau elaborarea strategiilor este unul din momentele de bază ale programului Comunitatea Mea, finanțat de USAID la care participă cele două localități.

Această misiune în cadrul proiectelor revine experților Business Consulting Institute (BCI) și Institutului de Dezvoltare Urbană (IDU), care urmează să ghideze localitățile selectate pentru program în pregătirea, elaborarea și aprobarea în conformitate cu cadrul normativ și legislația în vigoare pentru a obține niște strategii bine puse la punct, care în final să fie utile, reprezentând niște planuri clare de acțiuni în ce privește dezvoltarea localităților. De aceea este extrem de importantă reprezentarea tuturor categoriilor și păturile populației din localitate la elaborarea strategiilor. Acestea trebuie să reprezinte nevoile și interesele tuturor.

Despre acest moment au fost informate cele două localități în data de 21 ianuarie de către experții BCI, fiind stabilit, totodată, graficul de activități pentru pregătirea, elaborarea, consultarea publică și aprobarea strategiilor actualizate.

Amintim că Programul „Comunitatea Mea” a fost lansat în anul 2018 și se va desfășura până în 2023, perioadă în care peste 100 de localități moldovenești vor avea posibilitatea să valorifice bugetul de 20,5 milioane de dolari al programului

Programul urmărește eficientizarea, transparentizarea și dezvoltarea capacităților Autorităților Publice Locale, sporirea calității serviciilor APL și a conlucrării acestora cu societatea civilă. Cele peste 100 de localități vor primi asistență financiară pentru soluționarea problemelor stringente ale cetățenilor. Principalii beneficiari vor fi APL de nivelul I care, de comun acord cu reprezentanții comunităților și ai mediului de afaceri,  vor contribui la dezvoltarea comunităților.

În anul 2020 se desfășoară cea de-a doua fază a programului, care presupune asistența a 26 de localități. Ca și la prima etapă, asistența comunităților în ce privește elaborarea și adoptarea strategiilor de dezvoltare socio-economică, este oferită de Business Consulting Institute (BCI) și Institutul de Dezvoltare Urbană (IDU).

22.01.20