Ro   En  

Tinerii sunt încurajaţi să-şi creeze afaceri proprii



Când ştii că e momentul să iniţiezi o afacere? Cât de motivate sunt scuzele pe care le invoci atunci când înclini să renunţi la visul de a deveni propriul tău angajator? Cum să depăşeşti obstacolele şi să construieşti o afacere care să lucreze pentru tine?


Aceasta a fost tematica seminarelor motivaţionale organizate în perioada 4-6 noiembrie 2015 de Business Consulting Institute (BCI), în parteneriat cu Organizaţia de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) şi CIVITTA Estonia, în cadrul Proiectului ”Promovarea Antreprenoriatului în Localitățile Rurale”.

 

Seminarele s-au desfăşurat consecutiv la incubatoarele de afaceri din Soroca, Nisporeni şi Ştefan Vodă şi au avut ca grup-ţintă tinerii de 18-35 de ani din mediul rural care fie că intenţionează să se lanseze în afaceri, fie că au deja afaceri proprii şi doresc să şi le consolideze.

 

Cei aproape o sută de potenţiali antreprenori au beneficiat de consultanţă din partea formatorilor internaţionali Harri Tallinn şi Riivo Anton (Civitta Estonia), experţilor asociaţi ai BCI Alexandru Negruţă  şi Lucia Uşurelu şi reprezentantului ODIMM, Roman Curcă.

 

În urma discuţiilor interactive, au fost identificate o serie de probleme şi obstacole pe care le întâmpină cei care doresc să-şi iniţieze o afacere proprie. Astfel, cel mai des invocate “scuze” au fost: lipsa banilor, lipsa experienţei, lipsa studiilor în domeniu, lipsa partenerilor, lipsa de timp sau teama de a investi în ceva ce ar putea să nu meargă. Instructorii însă au reuşit să demonstreze, cu argumente concrete, că toate aceste scuze pot fi transformate în oportunităţi, iar lumea afacerilor oferă multe modele în acest sens.  

 

Proiectul ”Promovarea Antreprenoriatului în Localitățile Rurale” va continua cu organizarea unor maratoane pentru persoanele din mediul rural care doresc să iniţieze o afacere sau să o dezvolte pe cea existentă. Astfel, câte un Maraton (Hachathon) de două zile de instruiri, cu participarea unor experţi internaţionali şi locali, vor avea loc la Soroca (21-22 noiembrie), Nisporeni (28-29 noiembrie) şi Ştefan Vodă (5-6 decembrie). În cadrul ediţiei a doua a Cupei Antreprenoriatului Rural vor fi descoperiţi, susținuţi și promovaţi tineri care pot să gestioneze o afacere de succes în localitatea lor de baștină, în diferite domenii, la alegerea lor.

 

Ulterior, un juriu va selecta 5-7 echipe pentru fiecare regiune care vor beneficia de sprijin în dezvoltarea afacerilor din partea incubatorelor din Soroca, Nisporeni şi Ştefan Vodă, precum şi din partea unei echipe de mentori locali şi internaţionali.

 

Amintim că Proiectul “Promovarea Antreprenoriatului în Localitățile Rurale” este finanțat de MAE al Estoniei, prin intermediul Fondului de Asistență Umanitară și de Dezvoltare, şi implementat, în perioada august 2015 – iunie 2016, de Business Consulting Institute (BCI), în parteneriat cu Organizaţia de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) şi CIVITTA Estonia.

 

Persoană de contact - Ana Mardare

Telefon: (+373 22) 85 50 80

E-mail: ana.mardare@bci.md 


 

Pentru mai multe detalii, accesaţi site-ul www.bci.md  

09.11.15