Ro   En  

VIZITĂ DE STUDIU // Mihai Roșcovan: „Practicile antreprenoriale din Estonia pot fi foarte utile pentru Republica Moldova”În perioada 26 mai – 1 iunie 2016, un grup de reprezentanți ai partenerilor de implementare a proiectului  „Promovarea Antreprenoriatului în Mediul Rural” a efectuat o vizită de studiu în Estonia. Din delegație au făcut parte: Mihai Roșcovan, Președintele Companiei de consultanță “Business Consulting Institute” (BCI),  Lucia Ușurelu, Directorul Proiectului „Entranse Moldova”, Ana Mardare, Expert în dezvoltarea proiectelor (BCI), Iulia Iabanji, Directorul general al Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Marin Roșcovan, Expert BCI, și Cristina Ungureanu din Soroca, Managerul afacerii CrepeOn, câștigătoarea fazei a doua a Cupei Antreprenoriatului Rural.

 

Vizita a fost organizată de partenerii de proiect de la CIVITTA Estonia și a cuprins o serie de evenimente și întâlniri importante cu studenți și reprezentanți ai mediului de afaceri, la instituții de învățământ, companii și incubatoare de afaceri.

 

În prima zi, membrii delegației au participat la finala celei mai mari competiții a ideilor de afaceri din   Estonia - “Vânătoarea de minți”, transmisă în direct de postul național de televiziune. Timp de mai mulți ani, în cadrul acestui concurs au fost prezentate 3535 de idei de afaceri, iar premiul mare pentru finala sezonului 9 a fost de 60.000 €. Un eveniment similar a avut loc ceva mai devreme la Chișinău, când postul național de televiziune a transmis în direct Finala Cupei Antreprenoriatului Rural.

 

Vizita a continuat la Universitatea din Tartu, unde delegația din Moldova a participat la Competiția Ideilor de Afaceri „KALEIDOSKOOP“.

 

Mihai Roșcovan: “În Estonia, asemenea competiții sunt organizate frecvent în cadrul instituțiilor de învățământ, iar mulți dintre participanți devin antreprenori sau participă la implementarea unor proiecte de promovare a afacerilor. Practicile antreprenoriale din Estonia pot fi foarte utile pentru Republica Moldova. Rămâne doar să le preluăm și să le implementăm pe larg”.

 

Următoarea destinație a fost Garage48, un foarte ambițiots concurs al ideilor de afaceri, numit „SpaceTech 2016 hackathon”. Competiția adună laolaltă ingineri, dezvoltatori, designeri, cercetători și manageri de proiect, preocupați de dezvoltarea noilor tehnologii spațiale.

 

Cristina Ungureanu: “Cred că sunt un om fericit. Unu, pentru că am câștigat Cupa Antreprenoriatului Rural și, doi, pentru că mi s-a oferit ca premiu și această posibilitate de a vizita Estonia. Sunt sigură că o să-mi prindă bine tot ce văd aici, toate aceste proiecte inovative de care sunt preocupați tinerii din această țară minunată. Cred că trebuie să facem și la noi acasă așa ceva”.

 

În cadrul vizitei, delegația din Moldova a avut, de asemenea, o serie de întâlniri cu reprezentanți ai unor companii și incubatoare de afaceri din Estonia, cu care au facut un schimb de opinii privind oportunitățile de dezvoltare a businessului mic și mijlociu și de multiplicare, cu eforturi comune, a bunelor practici antreprenoriale, cu precădere în spațiul rural.

 

Amintim că Proiectul “Promovarea Antreprenoriatului în Localitățile Rurale” a fost finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei, prin intermediul Fondului de Asistență Umanitară și de Dezvoltare, şi implementat de Compania de Consultanţă “Business Consulting Institute” (BCI), în parteneriat cu Organizaţia de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) şi CIVITTA Estonia.

05.06.16