Ro   En  

Vizită de studiu în Macedonia în contextul reformei administrativ-teritorialeO delegaţie formată din reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale şi ai ONG-urilor realizează, în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie, o vizită de studiu în Macedonia. Vizita are ca scop preluarea experienţei de organizare teritorială în cadrul procesului de descentralizare.   


Vizita de studiu, care constituie o primă etapă a proiectului întreprins, va fi urmată de participarea experţilor macedoneni la o conferinţă internaţională privind descentralizarea, organizată la Chişinău în luna noiembrie.


Oaspeţii vor rămâne în Macedonia pentru cinci zile, pe parcursul cărora vor putea obţine mai multe cunoştinţe cu privire la modelul de organizare teritorială al acestei ţări. Aceştia şi-au manifestat interesul în special faţă de cooperarea intermunicipală, spunând că modelul macedonean poate fi aplicat cu uşurinţă şi în Republica Moldova.  La rândul lor, oficialii macedoneni au declarat că, datorită gradului de apropiere a economiilor, se pot stabili relaţii de colaborare economică între cele două ţări.     


Macedonia este singura ţară din Balcanii de Vest care a reuşit să implementeze reforma administrativ-teritorială, în anul 2010, realizând o diviziune structurală durabilă din punct de vedere economic. Modelul macedonean este important prin asemănările pe care le are cu Republica Moldova, în termeni de geografie, populaţie ş.a. Experţii din Moldova vor putea afla din prima sursă dacă abordarea lor în cadrul reformei administrativ-teritoriale este una corectă. În acelaşi timp, participarea experţilor din Macedonia şi din alte ţări europene în curs de reformare administrativ-teritorială ar putea pune pe tapet probleme care trebuie discutate cu societatea, putând determina autorităţile să continue reforma de descentralizare.     


Vizita de studiu în Macedonia este organizată de Business Consulting Institute şi de Institute for Dynamic Development SFERA-NOVA (Macedonia), cu finanţarea Programului Est Est fără Frontiere al Fundaţiei Soros Moldova şi a Open Society Foundation din Macedonia.                      

29.10.12