Ro   En  

BCI a elaborat un studiu despre cum se implementează principiile de abilitare a femeilor în companiile moldovenești



La 4 decembrie, Business Consulting Institute (BCI) și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) a desfășurat la Chișinău conferința cu genericul: „Principiile de Abilitare a Femeilor (Women Empowerment Principles, WEPs) -  Egalitatea înseamnă afaceri”, în cadrul căreia au fost prezentate primele rezultate ale inițiativei de pilotare a Principiilor de Abilitare a Femeilor în sectorul privat din Republica Moldova.


Această inițiativă, creată cu suportul financiar al Suediei, își propune să susțină companiile din sectorul privat, din diferite sectoare ale economiei naționale, în implementarea Principiilor de Abilitare a Femeilor. În scopul realizării inițiativei a fost dezvoltat un instrument de auto-evaluare menit să ajute companiile să-și identifice punctele forte, lacunele dar și oportunitățile în implementarea principiilor de abilitare a femeilor.

Astfel de principii pot doar să îmbunătățească afacerile

În context, Adam Amberg, Șeful Secției Cooperare pentru Dezvoltare din cadrul Ambasadei Suediei, a menționat că nu putem vorbi despre o egalitate de gen substanțială fără o creștere economică. ”Ar trebui să considerăm aceste Principii de Abilitare a Femeilor drept un instrument funcțional care, odată implementat și respectat în cadrul unei companii, va schimba cu siguranță cultura internă a companiei, dedicația și satisfacția angajaților. Astfel de principii pot doar să îmbunătățească afacerile și să contribuie la creșterea profitului”, a explicat el.
Iulia Costin, Directoarea Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) a participat la primele discuții privind Principiile de Abilitare a Femeilor și principiilor de responsabilitate corporativ-socială.

”Acum 3 ani, în 2016, am început împreună cu echipa UN Women și în cadrul Platformei Naționale a Femeilor din Moldova să promovăm aceste principii, să discutăm cu companiile și chiar au fost identificate mai mult de 200 de companii care au subscris sub aceste principii.” – a menționat Iulia Costin.

Care este rostul acestor principii?

Potrivit Lucreției Ciurea, Specialistă în Monitorizare și Evaluare în cadrul UN Women, Principiile de Abilitare a Femeilor sunt elaborate pentru a elimina dicscrepanțele și inegalitățile care apar între bărbați și femei angajați în câmpul muncii. ”După ce veți asculta astăzi experiențe de la companiile din țară și din lume sunt sigură că o să spuneți că vreți și puteți să faceți asta și în companiile voastre.” - a subliniat ea.

”Nu căutăm femei sau bărbați, căutăm colegi”

Cum se implementează principiile egalității de gen în companiile moldovenești? Olga Surugiu, directoarea departamentului operațiuni internaționale al Orange Systems (Subdiviziunea de IT a Orange Moldova) a povestit despre experiența companiei pe care o reprezintă: „În cazul companiei noastre anunțurile de recrutare nu sunt targetate anume spre femei sau bărbați, noi căutăm colegi care doresc să muncească profesionist indiferent de gen. Compania noastră este extrem de axată pe egalitate de gen. Anul trecut în cadrul angajaților noștri aveam un echilibru fantastic – 50 la sută femei. Anul acest suntem într-un mic dezechilibru – 47 la sută femei și 53 la sută bărbați pentru că a crescut domeniul tehnologiilor informaționale, iar în domeniul acesta sunt mai puține femei, însă la nivelul de conducere, din zece directori actuali - patru sunt femei.”

Ce principii de abilitare a femeilor sunt respectate în companiile moldovenești?

Experții Business Consulting Institute au prezentat rezultatele inițiativei de pilotare a Principiilor de Abilitare a Femeilor în sectorul privat din Republica Moldova. Conform rezultatelor, din cele 7 principii WEPs, cel mai respectat în cadrul companiilor participante la inițiativă este Principiu 3 – asigurarea sănătății, siguranței și bunăstării tuturor femeilor și bărbaților angajați (44%), iar Principiul 7 - măsurarea și raportarea publică a progresului înregistrat în realizarea egalității de gen este cel mai puțin practicat în companii (7%).  Experții declară că Principiile de Abilitare a Femeilor reprezintă o parte a responsabilității social-corporative și pot influența benefic dezvoltarea sectorului privat.
Experiența internațională și bunele practici în implementarea tuturor Principiilor de Abilitare a Femeilor, au fost prezentate în cadrul evenimentului de către Nino Janashia, expertă internațională în domeniul egalității de gen și drepturilor omului.
La finalul evenimentului, reprezentanții și reprezentantele din sectorul privat au semnat protoculul privind angajamentul în implementarea Principiilor de Abilitare a Femeilor. Documentul a fost semnat de 10 organizații.

O privire  asupra  femeilor și productivității

Atunci când femeilor le este asigurată egalitatea de șanse, care este un drept fundamental al omului, rezultatele sunt impresionante. În 2006, revista The Economist a estimat că în ultimul deceniu, munca femeilor a contribuit mai mult la creșterea economică globală decât China.
”Dacă Japonia ar ridica cota de participare a femeilor pe piața muncii la nivelurile înregistrate de SUA, aceasta i-ar asigura o creștere anuală de 0,3% în următorii 20 de ani”, constata publicația.
 În 2007, Goldman Sachs raporta că diferite țări și regiuni ale lumii și-ar putea mări substanțial PIB-ul pur și simplu prin reducerea decalajului dintre ratele de ocupare a  bărbaților și femeilor: PIB-ul zonei euro ar putea crește cu 13%, cel al Japoniei, cu 16% iar cel al SUA, cu 9%

10.12.19