Ro   En  

BCI și IDU s-au lansat într-un nou proiect de dezvoltare a comunităților locale



20 de comunități vor avea planuri de dezvoltare social economică actualizate cu suportul consultanților Business Consulting Institute (BCI) și ai Institutului de Dezvoltare Urbană (IDU).

În cadrul proiectului Comunitatea Mea, experții celor două organizații, urmează, pe lângă facilitarea actualizării planurilor strategice ale localităților,  să instruiască reprezentanții comunităților locale în vederea monitorizării și evaluării implementării acestor strategii, să lucreze în echipă pentru a determina de comun acord prioritățile de dezvoltare și să poată elabora fișe de proiecte axate pe dezvoltarea comunităților.

În prima săptămână a lunii curente, experții BCI și IDU au petrecut ședințele de informare cu reprezentanții APL vizate în proiect, stabilind de comun acord pașii ce urmează a fi întreprinși pentru a asigura o desfășurare eficientă a proiectului.
Potrivit graficului coordonat, până la mijlocul lunii martie, în cele 20 de localități, în cadrul unor ateliere de lucru, care vor întruni reprezentanți ai diferitor categorii ale comunităților respective, urmează a fi evaluate strategiile vechi de dezvoltare, excluse măsurile efectuate sau care nu mai sunt actuale și, eventual, introducerea de noi măsuri, importante în opinia oamenilor.

După ce documentele noi vor fi actualizate în urma atelierelor de lucru, acestea urmează a fi publicate de către autoritățile locale pentru ca membrii comunităților să poată lua cunoștință și să-și introducă și propriile propuneri.
După aceasta, strategiile urmează a fi prezentate și în cadrul unor audieri publice, organizate de primăriile participante la proiect.
Și, în final, ținându-se cont de opiniile și propunerile oamenilor, se va întocmi documentul final, care urmează a fi aprobat de către consiliile locale.

Ulterior, în baza unei din prioritățile de dezvoltare a localității, autoritățile locale vor întocmi un proiect, care urmează a fi finanțat de către programul Comunitatea Mea.

Proiectele ce urmează a fi finanțate se vor încadra în două categorii majore:
- proiecte comunitare și proiecte inter-municipale cu implicarea a 3-5 comunități.

Programul va oferi finanțare de până la 60 mii de dolari pentru proiectele comunitare și până la 500 mii de dolari pentru un singur proiect inter-municipal de infrastructură.

Contribuția proprie a comunității trebuie să reprezinte nu mai puțin de 35 la sută din valoarea proiectului.
Proiectele care au un impact asupra unui număr larg de beneficiari, precum și cele care vor contribui la atragerea surselor suplimentare de finanțare vor fi încurajate și sprijinite.

Comunitatea Mea (CM) este un program administrat de IREX și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scopul programului pe parcursul celor 5 ani este de a îmbunătăți capacitatea autorităților locale, inclusiv capacitatea lor de a lucra inclusiv cu cetățenii și societatea civilă, de a mări veniturile, de a îmbunătăți practicile de gestiune financiară, de a construi controale și balanțe mai puternice între autoritățile centrale și cele locale guvernele și facilitarea parteneriatelor public-privat și a cooperării intercomunale.
01.02.19