Ro   En  

Lozovenii își văd localitatea un centru regional de dezvoltare economică



Peste patruzeci de locuitori ai comunei Lozova au participat duminică, 28 martie la o ședință de audieri publice pe marginea noii Strategii de Dezvoltare Social-Economică, actualizată în cadrul unui atelier de lucru la mijlocul lunii februarie, organizat în cadrul proiectului Comunitatea Mea, finanțat de USAID. 

Noua strategie cuprinde planul de acțiuni, ce urmează a fi desfășurate în localitate pe parcursul anilor 2019-2025 și cuprinde la fel ca și strategia veche patru obiective strategice: Creșterea competitivității economice și dezvoltării locale, dezvoltarea unei infrastructuri locale moderne accesibile pentru toți cetățenii, dezvoltarea și crearea serviciilor sociale de calitate în conformitate cu necesitățile oamenilor și dezvoltarea unui sistem de administrare publică modern, transparent și profesionist.

Directorul adjunct al gimnaziului din localitate, Valentina Lozovanu,  care este și coordonatoare a proiectului Comunitatea Mea în Lozova a moderat evenimentul, explicând audienței necesitatea audierilor publice în momentul adoptării deciziilor și documentelor importante pentru comunitate. 

În continuare, primarul comunei, Lilian Botnaru a prezentat în detaliu planul de acțiuni al strategiei, menționând importanța acestor acțiuni pentru comunitate.

În special, primarul a menționat importanța proiectelor de infrastructură dar și a celor de dezvoltare a businessului în localitate.”Este important să dezvoltăm afacerile în primul rând, care să deschidă locuri de muncă bine plătite pentru ca oamenii să rămână în sat. nu mai puțin importantă este infrastructura, care trebuie să ofere comoditate oamenilor, locuitorilor comunei”, a specificat primarul.

În continuare, participanții la audieri au venit cu propuneri  de completare a strategiei. În special, merită de menționat propunerea unei pensionare de a se organiza pentru oamenii în etate cursuri sau seminare de folosire a calculatorului și internetului, în special pentru a putea accesa serviciile publice on-line dar și oricare alte servicii și a putea efectua plăți on-line.

În final, lozovenii, au menționat importanța audierilor și a unei strategii de dezvoltare bine elaborate care, potrivit viziunii formulate în cadrul atelierului, trebuie să transforme Lozova într-un centru regional de dezvoltare economică, o comunitate prosperă și atractivă turistic, cu aspect rural și branduri locale, dar cu infrastructură și servicii moderne, cu cetățeni implicați activ economic, cultural și social, inclusiv migranți, uniți și activi în dezvoltarea localității.



01.04.19