Ro   En  

Satul Slobozia Dușca, interesat să dezvolte turismul și un serviciu intercomunitar de salubrizare



În zilele de 12 și 13 martie, experții Business Consulting Institute au încheiat seria de ateliere de planificare strategică din cadrul proiectului Comunitatea Mea cu un atelier de acest fel în satul Slobozia Dușca din raionul Criuleni. 

Situat la doar 30 de kilometric de Chișinău și la opt kilometric de orașul Criuleni, satul Slobozia Dușca este o localitate relative dezvoltată și amenajată în raport cu media pe Republica Moldova. Acest fapt se datorează atât proximității capitalei cât și participării active a comunității și autorităților publice locale la proiectele externe de susținere a localităților moldovenești.

Satul se numără și printre primul grup de 20 de localități selectate pentru a participa în proiectul Comunitatea Mea, finanțat de USAID.

Într-o primă fază a proiectului, autoritățile locale, împreună cu reprezentanții localității, au participat la atelierul de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Social Economică a satului.

Axată pe cinci obiective strategice de dezvoltare, planul de acțiuni, inclus în strategia localității urma să se încheie în anul 2020.

Cu suportul experților Business Consulting Institute, durata planului de acțiuni a fost extinsă până în 2025, participanții la atelier aducându-și aportul în acest sens.

În acest context, potrivit unei proceduri clare, de comun acord, membrii grupurilor de lucru au făcut o evaluare a planului existent de acțiuni, au exclus punctele îndeplinite deja sau pe cele ce nu mai sunt actuale, au adăugat puncte noi, pe care le consideră importante și au schimbat în cazurile necesare, prioritățile. Adică punctele din strategie pe care le considerau de o importanță mai mare, au fost urcate în sus pe lista priorităților iar cele considerate mai puțin  relevante, au fost coborâte.

În finalul atelierului au fost elaborate cinci fișe de proiect, niște schițe de proiecte, care fiind dezvoltate ulterior, ar putea constitui baza pentru implementarea în practică a unor proiecte importante pentru localitate.

În lista obiectivelor strategice, de regulă în fiecare plan de acțiuni, pe primul loc se situează obiectivul de dezvoltare economică. Este și firesc așa cum de dezvoltarea economică depinde în  cea mai mare parte dezvoltarea ulterioară a localității.

În acest plan, Slobozia Dușca, deși mai dezvoltată decât alte localități, are încă mult potențial de creștere. Acesta ține, în primul rând, de diversificarea  activităților economice iar un domeniu, care ar putea aduce bani în localitate este turismul.

Comparativ cu alte sate, unde dezvoltarea turismului se află la nivel ipotetic, în Slobozia Dușca acesta poate fi dezvoltat chiar acum și astfel de inițiative au foarte multe șanse de izbândă atât din cauza proximității Chișinăului, cât și a amplasării pe malul Nistrului, locațiile din jurul satului atrăgând și acum turiști, care stau în corturi. Pornind de la această realitate, membrii grupului economic au propus o fișă de proiect privind crearea unei pensiuni agroturistice din localitate, care să cazeze  o parte din acești turiști.

Însă, pentru a fi atractiv, satul mai are nevoie de îmbunătățiri și de condiții calitative de trai.

În acest sens, a fost propus un proiect ce prevede iluminarea integrală a satului și altul ce presupune dezvoltarea împreună cu orașul Criuleni și a satului Onițcani, a unui serviciu intercomunitar de evacuare a deșeurilor solide.

Obiectivul primăriei este de a avea un sat curat, iar potrivit primarului Sergiu Istrati, acest lucru poate fi realizat cel mai eficient în parteneriat cu localitățile învecinate.  

La nivel de servicii sociale pentru populație, grupul social din cadrul atelierului a propus crearea unei cantine sociale, în primul rând pentru bătrâni, în subsolul bisericii din localității.

Numărul bătrânilor singuratici, atât în Slobozia Dușca cât și în general în republică este în creștere din cauza emigrării masive a tinerilor și familiilor. Acești bătrâni au deseori nevoie de îngrijire, o masă caldă sau chiar pur și simplu de comunicare.

Pentru a ajuta această categorie de localnici, a fost propusă crearea unei cantine, unde bătrânii ar putea să se întâlnească, să comunice, să mănânce  și să beneficieze și de alte servicii. Este interesant că în acest scop comunitatea are de gând să atragă și biserica din localitate, un lucru ce conferă soliditate proiectului dat fiind faptul că biserica se bucură de un respect deosebit din partea localnicilor.

În ce privește sporirea calității activității APL, aceasta propune un proiect privind renovarea clădirilor de importanță publică din localitate și dotarea lor cu piste de acces pentru persoanele cu handicap locomotor.

Amintim că proiectul Comunitatea Mea (CM) este un program administrat de IREX și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scopul programului pe parcursul celor 5 ani de activitate este de a îmbunătăți capacitatea autorităților locale, inclusiv capacitatea lor de a lucra cu cetățenii și societatea civilă, de a mări veniturile, de a îmbunătăți practicile de gestiune financiară, de a construi controale și balanțe mai puternice între autoritățile centrale și c le locale guvernele și facilitarea parteneriatelor public-privat și a cooperării intercomunale.

15.03.19