Ro   En  

Vizită de studiu în Polonia în domeniul managementului calităţii



În cadrul Programului de înfrăţire instituţională Strategic Skills go East (Transferul de abilităţi strategice în est) a fost întreprinsă, în perioada 26-28 martie, la Rzeszów, Polonia, o vizită care a avut drept scop acumularea de informaţii, experienţă şi exemple ce ţin de managementul calităţii.

 

Programul dat este implementat de Business Consulting Institute în parteneriat cu Unioncamere del Veneto (Italia) şi Camera de Comerţ şi Industrie din Rzeszów (Polonia) şi este axat pe trei direcţii principale: instrumentele de management al calităţii, dezvoltarea reţelei de clienţi şi extinderea serviciilor.

 

Procedura de standardizare ISO 9001, care a constituit obiectul de studiu al vizitei, este cel mai cunoscut standard internaţional al sistemului de management al calităţii. Standardul ISO 9001 este unul dintre factorii care favorizează comerțul internațional cu bunuri si servicii; numeroase ţări au adoptat acest standard şi sute de mii de firme au obţinut certificarea ISO 9001.

 

Standardul ISO 9001 certifică faptul că o societate funcționează pe baza unui sistem de calitate recunoscut internațional, reprezentativ atât pentru calitatea produselor şi a serviciilor, cât şi pentru managementul organizației respective. Faptul că o societate a obținut certificarea ISO indică măsura în care firma respectivă foloseşte anumite practici de lucru, este conștientă de obligațiile sale, respectă cerinţele clienţilor şi reprezintă, de fapt, o recomandare generală pentru performanţele organizaţiei.

 

Programul de înfrăţire instituţională este realizat în cadrul Proiectului East Invest, care este o iniţiativă a Comisiei Europene, este gestionat de EUROCHAMBRES şi este implementat de către East Alliance.  Proiectul CE vizează facilitarea şi încurajarea cooperării economice dintre UE şi ţările din Parteneriatul Estic. Potrivit obiectivului, diferitele activităţi sunt realizate prin transferul de cunoştinţe şi al celor mai bune practici şi prin dezvoltarea unei relaţii pe termen lung în beneficiul ambelor părţi. În cadrul East Invest, se vor realiza 15 proiecte de înfrăţire instituţională, care vor încuraja şi vor susţine, prin sprijinirea proiectelor comune,  cooperarea efectivă şi durabilă dintre Uniunea Europeană şi organizaţiile de suport al businessului din cadrul Parteneriatului Estic.          

30.03.12