Ro   En  

Zinaida Stefanco: „Un antreprenor trebuie să știe ceea ce face și să facă ceea ce știe”



După finalizarea studiilor de master, Zinaida Stefanco s-a angajat în calitate de vânzător-consultant în magazinul Steilmann, situat în centrul comercial Malldova din Chișinău. Peste un an a ieșit în concediu de maternitate și în prezent crește doi copii cu vârsta de 4 și 2 ani. Dar acest fapt nu o împiedică să se ocupe și de o afacere pe care a creat-o recent cu ajutorul unui grant, oferit de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului de abilitare în afaceri a tinerilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Afacerea constă într-o mini-fabrică de colectare a laptelui și de producere a brânzei de oi.

 

Ideea în sine, după cum mărturisește Zinaida, a apărut în condițiile în care soțul ei are o gospodărie țărănească ce se ocupă cu creșterea oilor. În această gospodărie el a investit toți banii adunați în 4 ani de muncă peste hotare. Astăzi, crește 250 de oi mulgătoare, iar brânza este produsă în condiții de casă. Având în vedere faptul că în localitate numărul de crescători de oi este destul de mare, precum și faptul că ei înșiși se ocupă de creșterea oilor, soții Stefanco s-au gândit la posibilitatea de a crea o mini-fabrică, cu punct de colectare a laptelui de oi, cu o capacitate de 500 litri de lapte. Anume aceste precondiții au stat la baza apariției ideii de afacere.

 

Astfel, în satul Ucrainca din raionul Căușeni a fost creată o nouă întreprindere care se ocupă exclusiv cu colectarea și prelucrarea laptelui de oi, în condiții și la standarde europene.

 

Zinaida spune că a aflat de pe internet despre concursul de granturi organizat de Programul “Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”: „Mă felicit pentru faptul că nu am încetat nicio clipă să caut resurse pentru a face ca ideea noastră să prindă viață. Credem că ne-a reușit datorită acestui grant pe care l-am câștigat. Ne-ar fi fost foarte greu să lansăm o astfel de afacere cu forțe proprii. Chiar dacă exista ideea și dorința, totuși partea financiară este cea care te ajută să te miști înainte”.

 

Afacerea familiei Stefanco a necesitat o investiție totală de peste 15530 euro, din care contribuția proprie a fost de doar 2530 euro. Partea cea mai mare, de 13000 euro, a fost acoperită de grantul UE. Pentru a-și pune afacerea pe roate, Zinaida a avut nevoie de un an de zile, timp în care a participat la toate etapele concursului, a obținut grantul, a procurat și instalat utilajul necesar, a amenajat încăperile mini-fabricii și a început colectarea laptelui.  

 

În prezent, mini-fabrica produce aproximativ 25 kg de brânză de oi pe zi, dar volumul producției va crește odată cu începerea sezonului cald al anului. În afară de manager și contabil, întreprinderea mai are doi angajați sezonieri și posibilități de extindere a numărului de angajați.

 

Zinaida Stefanco este recunoscătoare mentorului Pancho Valceanov și întregii echipe BCI pentru asistența acordată și vine cu un mesaj către toți tinerii care vor să devină antreprenori: Totul e să ai voință. Un antreprenor trebuie să știe ceea ce face și să facă ceea ce știe. Trebuie să fie gata să facă anumite sacrificii pentru afacerea începută, să-și organizeze timpul, să aibă un mentor bun și să dea dovadă de multă, multă răbdare”.

 

În total, în cadrul programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova, în afaceri s-au lansat 70 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, care au creat circa 350 de locuri de muncă. Pe lângă finanţările nerambursabile de care au beneficiat, tinerii au parte de instruiri şi consultanţă.

03.02.17